abas WMS

WMS – Warehouse Management System (in traducere Sistem de management al unui depozit) este un instrument software care faciliteaza automatizarea operatiilor cu stocul si egalitatea dintre stocul scriptic si cel faptic.

Cu ajutorul unui sistem informatic abas WMS se pot realiza urmatoarele activitati:

Organizare depozit

Pe masura ce activitatea companiei creste, controlul costurilor de operare a afacerii devine critic. Din totalul acestor costuri, cele logistice au o pondere semnificativa, mai ales in cadrul firmelor de distributie. Pe lânga aspectul financiar, organizarea eficienta a depozitelor conduce la un timp mediu de livrare scurt, care se poate constitui in avantaj competitiv important.

Un depozit poate fi organizat pe 5 niveluri: zone, rânduri, rafturi, polite si celule. Modul de codificare poate fi generat automat. Se poate pune limita pe celule la nivel de volum sau se poate merge pe principiul celulelor flexibile.

In functie de arhitectura depozitului, in urma unui proces de analiza, se selecteaza structura care poate conduce la fluxuri eficiente de operare a activitatilor specifice. Odata activat acest modul, orice tranzactie care afecteaza depozitul respectiv, se va efectua conform parametrilor specificati.

Tranzactii stocuri

Prezentat la modul simplist, din punctul de vedere WMS, este vorba despre orice operatiune care necesita asezarea marfii in celule sau culegerea marfii din celule. In functie de parametrii configurati, sistemul poate propune in mod automat pentru intrari locatia in care se vor depozita bunurile, iar pentru iesiri locatia din care se vor culege acestea.

Operatiuni pe celule

Este vorba de compactari de celule, reconfigurari ale structurii depozitului si alte operatiuni specifice, care conduc la transferuri de bunuri intre celule. Cu ajutorul unui WMS este posibila in orice moment inventarierea partiala, constituindu-se, de asemenea, prin natura sa, intr-un sistem de sincronizare permanenta a scripticului din sistem cu fapticul din depozit, orice nesincronizare fiind imediat evidentiata si corectata.

Ce activitati acopera abas WMS?

  • Receptia marfurilor– Este realizata cu cititoarele mobile de coduri de bare, cu ajutorul carora este scanata marfa in momentul in care soseste la depozit.
  • Asezarea marfurilor in depozit– Datorita WMS-ului, angajatii din depozit au o imagine clara a spatiului disponibil pentru depozitare. Marfa poate fi asezata pe baza sugestiilor oferite de WMS, astfel incat accesul la acesta sa se poata face cat mai rapid.
  • Picking -ul– Reprezinta activitatea de colectare a marfurilor din depozit si este realizata pe baza comenzilor de client inregistrate in Abas. Angajatii vizualizeaza comenzile direct pe device-ul mobil si executa picking-ul conform traseului optim sugerat de WMS.
  • Impachetare si Etichetare– Dupa efectuarea picking-ului, comenzile de client sunt impachetate in vederea livrarii lor catre destinatie pe baza listelor de livrare generate de WMS.
  • Livrarea– Comenzile sunt incarcate in masini conform unor reguli prestabilite, in functie de locatia unde urmeaza sa fie livrate.
  • Inventarierea– Intregul proces se face cu ajutorul WMS-ului pe baza listelor de inventar generate de acesta. Utilizarea de scanere coduri de bare contribuie la cresterea acuratetii si realizarea procesului de inventariere intr-un timp mult mai scurt.

Un sistem WMS modern va poate ajuta sa evitati situatii neplacute care apar in managementul depozitelor, mari consumatoare de resurse umane, financiare si de timp.

Share on Facebook

UA-120640885-1 Suna Acum