Page title

Industria prelucrarii metalului se caracterizeaza printr-un procent ridicat de companii mici si medii, care aprovizioneaza producatorii mai mari dintr-o gama larga de industrii, inclusiv automotive, electronice sau constructii. Un singur producator de metal ar putea face componente si subansamble pentru clientii din aceste domenii diferite, unde toti creeaza produse cu diferite utilizari finale.

Una dintre provocarile particulare cu care se confrunta companiile prelucratoare de metal este necesitatea de a se adapta diferitelor preferinte ale clientilor legate de modul in care componentele sunt livrate. De exemplu, un producator de unicate poate avea nevoie de un furnizor de fabricare a metalului pentru a prelua un proiect pe comanda. Acest lucru inseamna ca poducatorul respectiv va trebui sa aiba un proces flexibil, care sa permita estimari precise de costuri si schimbari frecvente aduse proiectului – de multe ori chiar in timpul productiei.

In alte cazuri, aceluiasi producator i se poate solicita o cantitate mare de produse standard. In orice caz, un prelucrator de metal trebuie sa fie capabil sa se ocupe de o serie de solicitari complexe venite din partea clientilor, intr-un mod cat mai eficient posibil, pentru a ramane in fata concurentei acerbe care defineste aceasta industrie.

Pentru a face acest lucru, fabricantii de metal se bazeaza pe sisteme robuste de planificare a resurselor intreprinderii care sprijina si procesele lor, uneori amplifica procesele neobisnuite, fara a provoca intarzieri sau greseli inutile. Iata cateva dintre cele mai importante functii pe care un sistem ERP bun le ofera aceastei industrii:

Integrare cu software-ul CAD

Paul Hemmings, vice-presedinte al serviciilor profesionale abas din Statele Unite ale Americii (servicii de contabilitate , audit,  fiscalitate, consultanta manageriala,management financiar), a constatat ca o integrare simpla si perfecta a unui sistem ERP cu un software de proiectare asistata de calculator este o caracteristica esentiala pentru industria de confectii metalice.

“Orice sistem ERP trebuie sa ofere posibilitatea de a integra date dintr-un sistem CAD cu restul proceselor – productie, programare, facturi de materiale si asa mai departe”, a spus Hemmings.

Acest lucru este important mai ales pentru comenzile personalizate. Un client poate trimite un design pentru o piesa noua, dar apoi trebuie sa schimbe modul de proiectare chiar in timpul productiei. Un sistem ERP, care este sincronizat cu software-ul CAD poate lua instantaneu modificarile de proiectare observate in schitele din CAD si sa le traduca in intregul sistem, facand usoara obtinerea unor estimari de costuri exacte pentru cotatii, procurarea materialelor necesare si sa programeze productia in continuare.

“Este extrem de important ca sistemul sa fie in masura sa receptioneze rapid si precis cerintele clientului, sa creeze designul, sa estimeze un cost, sa livreze o cotatie care sa satisfaca clientul si apoi sa obtina si profit pentru producatorul de metal”, a explicat Hemmings.

Fara acest nivel de flexibilitate, cea mai mica schimbare adusa unui proiect poate bloca intregul proces si, in cele din urma, poate conduce la pierderi financiare in cazul in care este cotat un pret incorect.

Client si furnizor de portaluri web

Mentinerea unor relatii eficiente si stranse cu clientii si furnizorii este usor de realizat prin portaluri web securizate, care sunt accesibile 24/7. Cu ajutorul portalului pentru clienti, producatorii de echipamente originale pot plasa rapid comenzi si sa comunice cerintele prelucratorului de metal, fara a fi necesare apeluri telefonice sau faxuri. Totul se face prin intermediul portalului si transferat automat catre persoanele responsabile chiar prin sistemul ERP.

Dupa acelasi principiu functioneaza si un portal de furnizor. O companie care prelucreaza metalul trebuie sa fie capabila sa comunice rapid cu furnizorii pentru a se asigura ca productia nu este tinuta pe loc de o comanda intarziata a materialelor necesare. Acest tip de portal web ofera furnizorilor si producatorilor o interfata centrala, care le permite sa comunice si sa plaseze comenzi in timp real. De exemplu, prelucratorii de metal pot trimite furnizorilor o notificare prealabila cu privire la plasarea comenzilor viitoare astfel incat acestia sa le poata pregati dinainte.

Capacitatea de planificare avansata

Prelucratorii de metal au nevoi de planificare similare altor industrii – forta de munca, materiale, programare, subcontractanti si alte fatete de rutina ale productiei. Cele mai multe sisteme ERP au aceste procese cu caracteristici standard, dar, de asemenea, producatorii de metal au nevoie de sistemele lor de adaptare a unor functii specifice.

“Prelucratorii de metal, de asemenea, au nevoie de gestionare a inventarului pentru multe din materialele lor, folosind unitati de masura dimensionale. Au nevoie sa poata comuta intre aceste dimensiuni si unitati de masura standard cat mai usor posibil”, a explicat Hemmings.

De exemplu, cei mai multi prelucratori lucreaza cu foi si bobine, care sunt masurate in metri patrati sau centimetri. Foaia respectiva va fi prelucrata in parti care sunt masurate in unitati standard. Pentru a maximiza utilizarea fiecarei foi si a elimina deseurile, prelucratorul trebuie sa fie in masura sa converteasca rapid si precis aceste unitati de masura pentru fiecare parte specifica. Un sistem ERP bun va fi pregatit sa faca aceste tipuri de conversii in mod automat pentru a se asigura ca materialele sunt utilizate la potentialul lor maxim.

Managementul materialelor / controlul loturilor

Ca in cazul majoritatii industriilor, controlul calitatii se schimba rapid de la a fi optional la a fi obligatoriu. Deoarece componentele si subansamblele fabricate sunt utilizate intr-o gama larga de industrii, exista reglementari si standarde care guverneaza fiecare utilizare finala si care adesea fac apel la trasabilitate. Specificatiile si marjele de toleranta pe care fabricantii de metal trebuie sa le indeplineasca sunt, in general, foarte stricte, astfel incat sa poata urmari loturile de-a lungul intregului lant de aprovizionare si sunt esentiale pentru controlul calitatii.

De exemplu, in cazul in care un anumit model de automobil este rechemat din cauza componentelor defecte, producatorul de componente originale (OEM) va dori sa stie cine a facut componentele si care sunt vehiculele care le au. Acest lucru inseamna ca furnizorul sau va trebui de asemenea, sa determine unde s-a produs eroarea, ce vanzator a furnizat materialul, cine l-a manipulat, etc.

Arhivarea datelor si stocarea documentelor

Un sistem de management al documentelor este o necesitate pentru o industrie complexa cum ar fi cea de fabricare si prelucrare a metalului. Un sistem ERP ar trebui sa aiba integrat un astfel de sistem, iar acesta trebuie sa fie capabil sa conecteze documentele in functie de client, furnizor, produs sau eveniment (o chitanta de la un client, o notificare de expediere, etc.).

“Aceste documente sunt cruciale in scopuri contabile si de conformitate, iar acestea trebuie sa fie usor accesibile pentru gestionarea eficienta a produsului”, a spus Hemmings.

In plus, arhiva de documente trebuie sa fie disponibila, cu acces de securitate adecvat, pentru clienti si furnizori, de asemenea. Acest lucru faciliteaza pentru toata lumea din lantul de aprovizionare vizualizarea documentelor cheie si istoricul complet al interactiunilor dintre partile interesate.

Concurenta in industria constructiilor metalice este acerba, si cu presiunile logistice si economice in crestere, prelucratorii de metal au nevoie de metode de a se apropia de clientii lor, pentru a imbunatati eficienta operationala si pentru a obtine un avantaj competitiv. Un sistem robust ERP poate facilita toate aceste imbunatatiri.

Share on Facebook

UA-120640885-1 Suna Acum